O meni

Zovem se Sanja Pešić i predajem hemiju u osnovnim školama „Radoje Domanović“ i „Stefan Nemanja“ u Nišu. sanja_resize

Advertisements

9 mišljenja na „O meni

 1. Odlican blog I sama ideja.Molim Vas za resenja testova za 8razred da bih bila sigurna da su pojmovi pravilno shvaceni.
  Veliki pozdrav

  • Tamara, veoma uopšteno pitanje. Morate biti mnogo određeniji. Pretpostavljam da vas interesuje pisanje koeficijenata u jednačinama, radi njihovog izjednačavanja.
   Kao prvo morate znati šta se predstavlja koeficijent. Naime, koeficijentom se predstavlja veći broj čestica (atoma, molekula ili jona) od jedan. Kada ispred simbola ili formule ne stoji koeficijent, to znači da je koeficijent 1. Ne piše se, ali se podrazumeva. Kada koeficijent ispred formule (za molekule ili jonska jedinjenja) stoji, on se odnosi na sve atome iz molekula ili jonskog jedinjenja. Zbog toga broj svih atoma u molekulu ili jonskom jedinjenju se množi koeficijentom da bi se došlo do ukupnog broja atoma svakog od elementa u jedinjenju.
   A kakvi će biti koeficijenti ispred simbola ili formula to zavisi od slučaja do slučaja, tj. od reakcije do reakcije.
   Jednačine su naš način da predstavimo hemijske reakcije,a pošto u prirodi važi zakon održanja mase, moramo voditi računa i o tome. Zbog toga moramo izjednačiti broj atoma svakog od elemenata koji se javljaju kao učesnici u reakciji, pre i posle reakcije. U realnosti on već jeste izjednačen, ali mi koji pišemo te jednačine moramo to sami uraditi.

 2. Poštovana Sanja,mučim se sa jednim zadatkom pa bih Vam bila zahvalna ako biste mi pomogli da ga rešim:
  Napiši racionalnu strukturnu formulu alkana normalnog niza ako se zna da sagorevanjem određene količine tog alkana nastaje 26,4g ugljenik(IV)-oksida i 12,6g vode.
  Hvala Vam unapred!

 3. Ana, da krenemo od jednačine reakcije sagorevanja nama nepoznatog alkana:
  CnH2n+2 + (3n+1)/2O2 = nCO2 + (n+1)/2H2O
  (Nije baš najsretniji način za pisanje jednačina, ali ovo je jedini način na ovom medijumu.)
  M(CO2) = 44g/mol ; M(H2O) = 18g/mol (Pretpostavljam da znate kako se dolazi do molarnih masa supstanci.)
  Pošto se u našem zadatku sagorevanjem određene količine nepoznatog alkana dobija 26,4g CO2, možemo da izračunamo koja je to količina CO2, postavljanjem sledeće proporcije 1mol : 44g = x : 26,4g . Rešenjem proporcije dobijamo da je nastalo 0,6 mol-ova CO2. To je meni pokazalo da smo najverovatnije na početku reakcije imali 0,1mol alkana sa 6 atoma ugljenika. Meni je ta pretpostavka došla otuda da bi 1mol alkana sa 6C atoma dao 6 mol-ova CO2 po gornjoj jednačini, onda tih 0,6 mol-a CO2 potiče očigledno od 0,1mol-a alkana sa 6C atoma.
  Da bih potvrdila moju pretpostavku pišem jednačinu reakcije:
  C6H14 + 19/2O2 = 6CO2 + 7H2O
  iz ove jednačine se vidi da jedan mol C6H14 daje 7mol-ova H2O(126g) pa možemo da postavimo sledeću proporciju 1mol : 126g = 0,1 mol : x x=12,6g H2O
  To je ono što takođe vidimo iz teksta zadatka, tako da smo sigurni da se radi o 0,1mol-u heksana sa normalnim nizom.
  I na kraju racionalna strukturna formula traženog alkana je
  CH3 – CH2 – CH2 -CH2 -CH2 -CH3
  Zadatak je rešen. 🙂 Nadam se da sam uspela i da vam objasnim na koji način sam došla do rešenja. Svakako da ovo nije jedini način, ali u ovom trenutku su moje misli išle u ovom pravcu. Veliki pozdrav! 😀

  • Hvala puno,jasno je,naravno.Ja sam se više orjentisala da nađem molarnu masu tog alkana,ali nisam znala šta da radim sa koeficijentima.
   Veliki pozdrav!

 4. Poštovana Sanja,
  htela sam opet da Vas zamolim za pomoć.Evo zadatka:
  Supstanca A se praktično ne rastvara u vodi,ali u reakciji sa natrijum-hidroksidom daje so koja se rastvara u vodi.Ova supstanca je veoma zastupljena u prirodi u sastavu masti,ulja,voskova,jedinjenja ćelijske membrane i drugih.1mol molekula supstance A sadrži 216g ugljenika,pri čemu je samo jedan ugljenikov atom u molekulu te supstance povezan dvostrukom vezom za drugi atom.Odredi naziv supstance A.
  U rešenju stoji da je to stearinska kiselina,ali ja smatram da je oleinska i da su pogrešili.Da li sam u pravu?

 5. Nastavnice,za ovaj test u sredu,koliko ce ukupno biti zadatka i koliko ce biti sa procentim sastavom i rastvorljivoscu.Hvala

  Steva

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s